still-life-379858_640

6 przepisów na potrawy z filmów!

Nachodzi cię czasem chętka na potrawy z filmów? Chciałbyś skosztować tego, co jedzą bohaterowie twoich ulubionych filmów? Dzięki temu tekstowi będziesz miał wreszcie okazję!

  • Ćwierćfunciak z serem

Z dziwnych powodów Europejczycy mówią na niego ,,Royale z serem”. Żeby go zrobić, potrzebny ci będzie kawał mięcha, bułka, sałata, pomidor, żółty ser i dobry sos. Mięso najlepiej wołowe, bo świnie są obmierzłe. Żeby dodać wieprzowinę do tego burgera, musiałby to być Cary Grant wśród świń. Bułkę kroisz ostrożnie i odkładasz na jakiś czas. Potem rozgrzewasz patelnię i rzucasz na nią mięcho. Jeśli nie będziesz uważał, to się przypali i trzeba będzie dzwonić po pana Wolfa. Usmażony połeć połóż na bułce, przełóż serem, sałatą i pomidorem, a potem polej sosem. Możesz popijać szejkiem za pięć dolarów.

  • Wątróbka a la H.L.

Zacznij od poczytania Marka Aureliusza. Następnie pójdź do dobrego sklepu, gdzie dostaniesz prawdziwe chianti. Po drodze możesz zacząć rozglądać się za dobrym materiałem na danie główne. Wybieraj rozważnie – liczy się każdy szczegół. I pamiętaj, że nie wszystko złoto, co się świeci! Gotuj na wolnym ogniu, jedz powoli, staraj się delektować!

  • Vesper Martini

Drink, który najlepiej smakuje wstrząśnięty, nie zmieszany. W jego skład wchodzą: trzy porcje ginu, jedna porcja wódki i pół porcji likieru lillet. Najlepiej spożywać w smokingu z Rolexem albo Omegą na lewym nadgarstku. Można wzbogacić smak cichym pomrukiem diesla schowanego w Astonie Martinie.

  • Amerykański Donut

Najlepiej smakuje w radiowozie, w którym siedzisz z gliną z wydziału zabójstw i słuchasz, jak zostawiła go żona. Smaż go na ogniu płonącego radiowozu, który rozbiłeś ścigając przestępców. Możesz przyprawić go ironią i sarkazmem skierowanym do nowego partnera, który okazał się być bardzo młody i jeszcze bardziej arogancki. Taki donut zawsze poprawi ci humor po upomnieniach od szefa czy pani burmistrz. No i jest też szybką przekąską na wypadek, gdy masz tylko czterdzieści osiem godzin na rozwiązanie sprawy.

  • Lembasy

Czeka cię długa podróż? Musisz przyrządzić sobie lembasy! W swojej dobrze wyposażonej spiżarni znajdź mąkę, proszek do pieczenia i cukier. Potrzebne będą też mleko, miód i jajko – po miód idź do elfów, znają w puszczy miejsca, w których można znaleźć najsłodszy. Piecz je w średniej temperaturze, nie używaj magii, bo przyciągniesz nieproszonych gości. I zawsze miej ze sobą spory zapas tych pysznych chlebków – na wypadek, gdybyś musiał przez jakiś czas wędrować z ogrodnikiem.

  • Ryba a la Wokulski

Sposób przyrządzenia ryby nie ma znaczenia. Nieważne, czy weźmiesz łososia, czy lina karpia czy suma – chodzi o to, jak ją spożywać. Najpierw jednak dorób się majątku na jakiejś mniejszej czy większej wojence. Potem, dla dobrego smaku, zakochaj się w możliwie najbardziej kapryśnej pannie z okolicy. Jedz rybę dwoma widelcami (najlepiej z metalu lżejszego niż powietrze). Dłonie musisz mieć czerwone (możesz użyć stosownej farby). Na deser wysadź zamek.

Smacznego!

Jakub Wiech

Jakub Wiech

Jakub Wiech

Miłośnik literatury i kina. Uwielbia wertować półki antykwariatów w poszukiwaniu dzieł, o których nikt już nie pamięta. Skupiam się głównie na przerzucaniu mostów między różnymi dziedzinami kultury i sztuki, badam więc związki literatury i kina, kina i malarstwa, malarstwa i poezji... i tak bez końca!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *